Als ondernemer is de boekhouding vast niet je meest favoriete klus. Naast het feit dat het waarschijnlijk niet je hobby is, is de boekhouding een ingewikkeld en komt er veel bij kijken. Een foutje is zo gemaakt en heeft vaak grote gevolgen. In deze blog lees je de 3 meest gemaakte fouten in de boekhouding en de oplossing.
1. Je hebt de boekhouding niet op orde
Eén van de meest gemaakte fouten is het niet op orde hebben van je boekhouding. Je verliest hierdoor het overzicht in je inkomsten en uitgaven, en dus ook het inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Je boekhouding vormt de basis voor belastingaangiftes en dient als verantwoording naar derden zoals de bank en de belastingdienst. Deze dingen lopen allemaal mis wanneer de boekhouding niet op orde wordt gehouden.
Het is belangrijk om je boekhouding overzichtelijk en correct bij te houden. Je weet dan precies wat er binnenkomt en wat er uit gaat en je hebt daardoor inzicht in de financiën. Je hebt een goede basis voor belastingaangiftes. Iedere ondernemer is verplicht de boekhouding 7 jaar te bewaren.
De beste tip om je boekhouding op orde te houden is het inschakelen van een boekhouder of het gebruiken van een online boekhoudprogramma.
2. Je houdt zakelijk en privé niet of onvoldoende gescheiden
Ook een fout die veel gemaakt wordt: het niet goed gescheiden houden van zakelijk en privé. We hebben het hier natuurlijk over de financiën.
Zorg ervoor dat je een zakelijke bankrenking opent waarop alle zakelijke transacties (zowel de inkomsten als uitgaven) worden gedaan. Doe ook geen privé uitgaven via de zakelijke rekening en andersom. Zo voorkom je dat je het overzicht verliest en je bespaart jezelf enorm veel gedoe om alles weer kloppend te maken.
Toch kan het een keer gebeuren dat je geen keuze hebt. Corrigeer dit dan direct.
3. Je maakt een fout in de boekhouding
Je kan altijd per ongeluk een fout maken. Helaas heeft dat binnen de boekhouding grote gevolgen. Zoals al is benoemd vormt de boekhouding de basis voor het doen van belastingaangifte. Wanneer de boekhouding dus niet klopt, klopt ook je aangifte niet. En in zulke gevallen riskeer je een boete.
Het is daarom belangrijk om je boekhouding goed te blijven controleren. Werk je boekhouding op vaste momenten bij, voer controles uit en laat je boekhouding controleren door een boekhouder.
Wanneer je een boekhouder inschakelt voor het doen van de gehele boekhouding of voor alleen een deel van de boekhouding, weet je zeker dat je boekhouding op orde is en klopt. Dat is fijn, want zo is het risico op een boete een stuk kleiner. Ben je op zoek naar een boekhouder? Bekijk hier een handig overzicht van alle boekhouders bij jou uit de buurt.