Vroeg of laat krijg je ermee te maken, verouderde kozijnen. Soms kan een laag verf een boel doen. Maar soms is er geen redden meer aan en moet het worden gerenoveerd. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het vervangen van een kozijn? Moet het hele kozijn worden vervangen, of alleen de buitenkant? Op al deze vragen krijg jij antwoord. Daarnaast weet jij straks de verschillen tussen een houten kozijn en een kunststof kozijn.
Verschillen tussen hout of kunststof kozijn
De laatste tijd zijn kunststof kozijnen met een opmars bezig. Vroeger was het gebruikelijk om een houten kozijn aan te schaffen. Maar met de komst van kunststof is dit niet meer zo voor de hand liggend. Dit komt omdat kunststof een langere levensduur heeft dan hout. Daarnaast is het ook onderhoudsvriendelijker. Je hoeft namelijk niet meer te verven. Alleen zo nu en dan de kozijnen schoonmaken om verkleuring tegen te gaan. Verder zijn kunststof kozijnen beter voor de isolatie. De nadelen ten opzichte van hout is dat het moeilijk overschilderbaar is, daarnaast is er dus een grote kans op verkleuring.
Het voordeel van een houten kozijn is dat het een warme uitstraling heeft. Verder is het gemakkelijk om de kozijnen te verven. Dit is ook gelijk een nadeel, kozijnen dienen elke 8 jaar geschilderd te worden voor optimale bescherming van het hout.
Moet ik het hele kozijn vervangen?
Wanneer je kozijn aan de buitenkant op sommige plekken is verrot hoef je niet perse het hele kozijn te vervangen. Je kan ook ervoor kiezen om de slechte plekken eruit te frezen. Daarna kan je er een nieuw stuk hout tussen plaatsen en afwerken met houtrotvuller. Dit scheelt veel geld, aangezien niet het gehele kozijn vervangen hoeft te worden.
Houtrotvuller voor kozijnen
Soms is je kozijn nog in goede staat, maar zijn er een aantal slechte plekken. Houtrotvuller werkt hier perfect voor. Bij het aanbrengen voelt houtrotvuller aan als kauwgom, hierdoor is het makkelijk uit te smeren. Nadat het is opgedroogd is het enorm hard (even hard als hout) Hierdoor is het mogelijk om het te schuren en ook om er in te boren. Een andere voordeel is dat het overschilderbaar is, hierdoor zie je dus geen verschil tussen hout en het stuk dat je hebt bijgewerkt met houtrotvuller. Houtrotvuller is verkrijgbaar in potjes of kokers. Dit dien je op een mengplateau te leggen en daar kan je het mengen. Dit mengen is noodzakelijk, omdat de meeste houtrotvullers 2-componenten zijn. Daardoor moet er een goede verhouding zijn.